Ušní svrab

Ušní svrab je jedno z nejběžnějších onemocnění, nejen u fretek. Setkal se s ním snad každý majitel. A ne jednou. Způsobuje ho roztoč zvaný strupovka ušní (Otodectes cynotis), který velmi rád parazituje ve vnějším zvukovodu našich miláčků.

 

Nevybírá si mezi pohlavím ani věkem. Nepohrdne ani kočkou, ani psem. Nezastraší ho pobyt v bytě ani ve venkovním výběhu. 

 

Čištění uší

Fretky přirozeně produkují množství ušního mazu, který je třeba pravidelně čistit. Frekvence čištění je individuální podle zanesení uší. Trochu snazší práci mají majitelé více fretek, žijících pohromadě. Čistí si svá ouška vzájemně, nezanáší se jim proto tak rychle. To však neznamená, že není na místě váš zásah a především pravidelná kontrola. Při pravidelném čištění se vyhněte léčebným přípravkům obsahující např. antibiotikum, nebo léčivým mastem. Léčebné přípravky jsou cílená léčba, nikoliv prevence pro zdravá ouška. Bezpečný přípravek pro prevenci je např. Otodine. Žádný přípravek nelijeme do ucha, ale nakapeme na vatovou tyčinku, kterou jemně vyčistíme vnější zvukovod. 

 

Pravidelné testování

 

Fretky, účastnící se výstav, musí být předem vyšetřeny, zda nemají ušní svrab, aby nedocházelo k šíření tohoto onemocnění. Každé prostředí, kde se najednou vyskytuje takové množství zvířat, je potencionálně rizikové. Proto je toto opatření na místě a je důležité ho dodržovat a respektovat. Všichni chceme mít zdravé fretky, které nic netrápí a z výstavy si raději přivézt ocenění než svrab. 

Ne jen kvůli výstavám je důležité fretky vyšetřit. Ušní stěry by měly být prováděny pravidelně a být tak součástí prevence. 

 

Má moje fretka ušní svrab?

 

Pokud se vám uši zdají znečištěné více než obvykle, zpozorněte. Fretka se často drbe, nebo třepe hlavou? Má v uších stroupky, nebo je kolem uší poškrábaná od častého drbání? Může se jednat právě o ušní svrab. Přítomnost návštěvníků, může být vidět pouhým okem, ale spolehlivě ji odhalí až mikroskop. Veterinář provede ušní stěr vatovou tyčinkou a následně pod mikroskopem zhodnotí, zda se v mazu nachází roztoči, nebo jejich vývojová stádia. Samotné vyšetření zabere pár minut a pro fretku není nijak bolestivé.

 

 

Jak na léčbu?

 

V první řadě vám vhodnou léčbu doporučí veterinář. Používanými přípravky bývají pipety (spot-on) pro fretky, jako je např. Advocate, nebo Stronghold pro koťata. Pokud společnost vaší fretce dělají psi, kočky, nebo jiná domácí zvířata, veterináře o tom informujte. Poskytne vám přípravek i pro ně. Záléčit je třeba všechny, aby nedocházelo k opakovanému přenosu. (Nezapomeňte, každé zvíře léčit přípravkem, pro něj určeným. Nezaměňujte). Cca po 3 týdnech od aplikace pipety je vhodné provést kontrolní stěr. V případě potřeby, aplikaci zopakovat. 

 

Věříme že doba pokročila, ale je na místě varování. V minulosti byly veterináři, kteří se nespecializují na fretky, předepisovány naprosto nevhodné přípravky Otospectrine, Oticure a Dexoryl. Jsou to nejen nevhodné přípravky pro fretky, ale hlavně velmi nebezpečné. Způsobují odumírání ušních boltců, hluchotu a jejich podávání může končit i smrtí. 

 

Pipety máte aplikované a co dál? 

 

Teď přijdou na řadu veškeré prostory, kde se vaše fretka pohybovala. Mnohdy je tak nutné vyčistit, vyprat a vydezinfikovat celý byt. Především se zaměřte na klec, záchodky, hračky, lůžkoviny atp.

Z banálního malého roztoče se tak může stát velmi nepříjemný a navíc nákladný společník. Nepodceňujte proto prevenci. 

 

Jak si vaše fretka ušní svrab opatřila? 

 

Nejsnazší cestou k předání roztoče je mezi samotnými fretkami, nebo zvířaty obecně. Pokud očekáváte přírůstek z registrované chovatelské stanice, bude mít pravděpodobně za sebou kontrolní stěry, nebo preventivní aplikaci spot-on ještě před odchodem do nového domova. Věříme, že si nepořizujete parťáka z množírny. Tam by vaše šance, že si s fretkou přivezete i mnoho nechtěných pasažérů, byla téměř 100%. Pokud si nejste jisti podmínkami, v jakých byl váš nový přírůstek chován, vždy proveďte kontrolní vyšetření u veterináře, ještě před začleněním mezi ostatní členy smečky. Ať už se jedná o další fretky, nebo jiná zvířata.

 

Ušní svrab je častým, ale ve většině případů snadno léčitelným onemocněním. Větší dopad může mít samozřejmě na ty, kteří už s nějakým onemocněním zápasí. Kontrolujte a pečujte proto o své miláčky, ať vás návštěvy roztočů potkávají co nejméně, nebo nejlépe vůbec. :-)

 

SCHF

Nemyšl

IČO 22894951
č.ú. 3113614002/5500
Předseda: 737 844 289
Bára Pálková
Místopředseda: 792 298 691
Kateřina Puflerová
Plemenná kniha: 723 513 180
Jana Frausová
info.schf@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode