Šijeme hamaky

Šít hamaku můžeme jakkoliv velikou a jakéhokoliv tvaru. Stejně tak látky můžeme vybrat dle své fantazie, ale doporučuji jednu zvolit pevnější bez elastanu, aby se hamaka nevytáhla. Já nejčastěji používám bavlněné plátno a na měkkou vrstvu fleece, nebo minky. Fleece je u nás oblíbenější. Látky můžete koupit v galanterii, ale také zužitkovat staré deky, nebo oblečení. Fantazii se meze nekladou. :-)

 

    Co budeme potřebovat?


    
Na jednoduchou hamaku budeme potřebovat 1 čtverec plátna a 1 čtverec fleecu. U dvojité hamaky logicky 2x více. tedy 2x fleece a 2x plátno. Nesmí chybět 4x poutko a 4x karabina. Já na poutka používám paracord, protože je pevný a nedá se tak rychle překousat. Můžete, ale zvolit třeba tkaloun a místo poutek udělat zavazování. To už je na vás. Samozřejmě se nám bude hodit šicí stroj. Klasický rovnosteh je uplně ideální. Pomoct si můžete i overlockem, protože všechny švy jsou schované a nehrozí zachycení drápkem. Odvážlivci zvládnou ušít i v ruce, jen to potrvá déle. Tak jdeme na to?
 

První patro

1. Čtverce dáme lícem na sebe. Líc je ta hezká strana co bude vidět. U jednoduché hamaky vložíme v tomto bodě do rohů poutka smyčkou dovnitř. Pokud budete mít karabiny na pevno, nezapomeňte je na poutka navléct. U dvojité, poutka nedáváme.

2. Vše si k sobě přišpendlíme a sešijeme po obvodu. Necháme si nesešitých cca 5 - 10cm na přetočení látky. Tkanina se velmi snadno třepí, proto doporučuji začistit okraje. 

3. Sešité čtverce přetočíme vzniklou dírkou "naruby". Dírku můžeme sešít v ruce skrytým stehem, nebo prošijeme místo na stroji.

Pozn. Hamaka lépe drží tvar když se po přetočení znovu prošije po obvodu. Já to nedělám, protože se snažím o co nejméně švů. Čím méně švů, tím menší nebezpečí zachycení drápkem. Rohy s poutky prošívám do trojúhelníku, aby byly pevnější.

Pokud jste dělali jednoduchou hamaku. Gratuluji máte hotovo. :-) Na dvojitou nám schází ještě jedno patro.

Druhé patro

1.Všechny naše čtverce si položíme na sebe. Jejich pořadí určuje, která látka bude ze spodu a která na ležení. 

Máme spodní čtverec horního patra (lícem nahoru). Já dávám plátno. Ležet   se bude tedy na fleecu.

Teď položíme pootočené díly, které jsme si v prvním kroce sešili. Sešité čtverce “lehací” stranou dolů. - já dávám fleece. to je naše druhé patro.

Zakončíme “lehací” stranou horního patra - já dávám fleece (lícem dolů). Opět pootočíme do stejné pozice jako 1. díl. 

Do rohů vložíme poutka smyčkou dovnitř a sešpendlíme. Opět nezapomeňte na karabiny, pokud je máte na pevno na poutkách.

Pozn. Podle toho jak necháme vystrčené rohy, tak budou jednotlivá patra blíž, nebo dál od sebe. 

2. Sešijeme po obvodu, ale opět necháme prostor pro přetočení. Pelíšek je silnější proto nechte klidně 10cm.

3. Pretocime a nedosity otvor zašijeme z lícu. 

A máme hotovo :-) Hamaka jde otočit i naruby. To znamená v našem případě bude fleece dole a ležet se bude na plátnu. Hodí se zejména v létě. Můžete si také udělat jedno patro tak a druhé opačně. To je možná nejuniverzálnější řešení. Tak hurá do toho.

 

SCHF

Nemyšl

IČO 22894951
č.ú. 3113614002/5500
Předseda: 737 844 289
Bára Pálková
Místopředseda: 792 298 691
Kateřina Puflerová
Plemenná kniha: 723 513 180
Jana Frausová
info.schf@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode