Kolik stojí pořízení fretky?

Pořízení nového člena rodiny je rozhodnutí, které by mělo být zváženo i po finanční stránce. Nezní to moc dobře, že? My víme, ale láska mnohdy nestačí a je nutné i materiální zabezpečení. Mnoho let budete pro vaši fretku středobodem vesmíru a ponesete přeci odpovědnost za její blaho. Co vás čeká a nemine před pořízením a v prvních měsících společného soužití?

 

Klec a vybavení klece

Většina z nás, potřebuje v době naší nepřítomnosti fretku zabezpečit. Je proto na místě, pořízení dostatečně prostorné ubikace. Populární jsou vícepatrové klece. Mnoho osvědčených už se nevyrábí a seženete je pouze bazarové. Bohužel, ani v tomto případě neušetříte. Velikost klece volíme podle počtu plánovaných obyvatel a doby, po kterou bude fretka zavřená. Klece ve vyšší cenové kategorii se často vyznačují prostorností, delší životností a snadnou údržbou. Navíc kdo ví, třeba se vaše smečka rozroste :-)

Misky, napáječky, záchody a hlavně místo na spaní. To vše se nachází ve fretčím obydlí a mělo by být vždy přístupné. Misky Je vhodné vybírat takové, které fretka nepřevrhne, nebo jí jiným způsobem nevybízí k dělání nepořádku. Což jí by asi bavilo, ale vy to určitě neoceníte. Největším výdajem bývají pelíšky. Věřte, že fretce úplně stačí vaše mikina, ale přeci jen jim to chceme udělat hezké. Podle toho, jak moc jí to budete chtít vyšperkovat, bude plakat i vaše peněženka. V Pet shopech je možné zakoupit jednotlivé závěsné hamaky, nebo pelíšky. Můžete si také nechat ušít pelíšky “na míru”, přesně pro vaši klec. Ať už se rozhodnete jakkoliv počítejte s cenou v průměru 250 za pelíšek. Při “oblečení” celé klece do stejného hávu se tak můžete dostat i na částku několik tisíc. A nezapomeňte na zásobu ložního prádla na výměnu. Investovaná částka je však naprosto na vašich preferencích.

 

klec:             600 - 10 000,-

záchod:       cca 100,-

podestýlka: 100 - 300,-

miska:          50 - 200,-

napáječka: 50 - 200,-

pelíšek:      cca 250/ks

 

Hračky

Hračky jsou nedílnou součástí fretčího světa a my je tak rádi rozmazlujeme :-) Plyšové, latexové, skákací, svítící…je toho hodně a vaše zlatíčko si často vybere to, co by vás vůbec nenapadlo. Třeba papírový sáček, nebo kytku na okně :-) Výborným pomocníkem, pokud fretce chcete zaměstnat hlavu, jsou hlavolamy pro psy, do kterých umístíte pamlsek, nebo pastu. Velmi oblíbené jsou i prolézací tunely ať už látkové, nebo plastové.

 

běžné hračky: 50-300,-

interaktivní hračka: 200-600,-

tunel 3m: cca 500,-

škrabadla, prolézačky, bazénky od 1 000,-

 

Pořizovací cena

Tím zásadním výdajem, a né malým, je samotné pořízení fretky. Chovatelské stanice v ČR mají ceny velmi podobné. Přeci jen náklady jsou téměř totožné. Za minulý rok se cena pohybovala kolem 7tis. s drobnými rozdíly v jednotlivých CHS. Pořizovací cenu ovlivňuje především cena veterinární péče, náklady na kvalitní stravu, ale i cena samotného krytí a časové náročnosti péče. Částka se může jevit jako vysoká, ale pokud se podíváme na ceny kolem nás, málokdo by došel k menší částce. 

Péče a očkování

Nezbytný výdaj, nejen prvních měsících života fretečky, je očkování proti psince. Pokud plánujete cesty do zahraničí, nebo např. účast na výstavách, budete ještě potřebovat očkovat proti vzteklině.. Cena očkování se liší veterina od veteriny zejména ve velkých městech bývá cena vyšší. 

Stříhání drápků vás čeká poměrně brzy a proto mějte doma připravené kleště na drápky. Je možné použít pro hlodavce, malé psy či kočky. Záleží na vaší preferenci a co vám, jak se říká, padne do ruky. Na čištění uší postačí běžný spotřební materiál, např. vatové tyčinky. Může být doplněno o přípravek Otodine. Pokud se však fretečce nadměrně uši špiní, je vhodnější konzultovat stav s veterinářem. Nesmíme zapomenout na čištění zubů, s péčí poradí veterinář. Šampon a jiné kosmetické přípravky nejsou u 99% fretek zapotřebí.

 

psinka: 250-600,-

vzteklina: 250-600,-

otodine: 300-500,-

kleště na drápky: 50-300,-

 

Strava

Krmení je otázkou samo o sobě a nejde asi jednoznačně vyčíslit. 

U kvalitních granulí ale počítejte cca s 1tis za balení, které vám vydrží 5-6 měsíců. Podle apetitu jedlíka. U krmení BARFem bude částka o něco vyšší. Záleží však na zdroji a druhu masa. Barf by měl být různorodý, ale ceny masa se mohou výrazně lišit obchod od obchodu ale i kraj od kraje. Pokud máte vlastní přísun zvěře na krmení, máte finančně vyhráno.

 

Pamlsky a doplňky stravy

Nejoblíbenějším pamlskem bývají vitamínové pasty a sušené maso. Jaké vybrat, si můžete přečíst v článku o pamlscích. Není nutné z pamlsků udělat fretce hlavní zábavu dne, ale velmi je oceníte při manipulaci na veterině, nebo u stříhání drápků. Jiné doplňky stravy nejsou nutné, pokud má vaše fretečka kvalitní, vyváženou stravu a netrpí žádnými zdravotními neduhy. 

 

vitamínová pasta: 30-100,-

sušené maso: 30-500,-

 

Výlety

Chcete s parťákem vyrazit na cestu? Základním vybavením bude vodítko a postroj. Když už jsou tlapky unavené, hodit se bude klokanka, či batůžek. 

Při “výletu” na veterinu naopak uvítáte přepravku. Na krátký převoz nejlépe poslouží malá přepravka za cca 200 kč. Pokud plánujete využívat přepravku jako přechodný domeček třeba na dovolené, nešetřete na prostoru. Nezapomeňte, že takový přepravní prostředek je potřeba vybavit miskou, napáječkou, hamakou a někdy i záchodem. Dovolenou s fretkou vám může zpříjemnit i skládací ohrádka. 

 

navíjecí vodítko: cca 150,-

postroj: cca 200,-

klokanka cca 500,-

batoh: 500 - 2000,-

přepravka: 100 - 3 000,-

ohrádka: cca 2 000,-

 


 

Toto jsou nejběžnější výdaje, které vás určitě neminou. Základní částka začíná řekněme na 13tis za jednu šťastnou fretečku a to jste teprve na začátku. To je dost, že? Nezapomeňte, že kvalitní veterinární péče vám také provětrá peněženku. Proto není vůbec od věci vytvořit si finanční rezervu ještě před pořízením malého smraďocha. Přejeme, ať ji nikdy nemusíte použít.

 
 

SCHF

Nemyšl

IČO 22894951
č.ú. 3113614002/5500
Předseda: 737 844 289
Bára Pálková
Místopředseda: 792 298 691
Kateřina Puflerová
Plemenná kniha: 723 513 180
Jana Frausová
info.schf@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode